Probis Consult

Uit het dagboek van een interim-manager – Hoe een storm het vuur aanwakkert

27 april 2020

Books pile mockup

Interim-manager Carl Lodewyckx geeft met u gedurende een aantal dagen een inkijk in zijn dagboek. Wat leeft er op de werkvloer? Hoe ermee omgaan tijdens de crisis? Wat ná de corona-crisis? …Via “dagboekfragmenten” kan u het reilen en zeilen van een interim-manager mee beleven tijdens de corona-pandemie.

Hoe een storm het vuur aanwakkert

Carl Lodewyckx: “Wat in deze bijzondere tijden steeds weer boven komt drijven, is de eindeloze motivatie van verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, logistiek medewerkers, … Van iedereen die zich elke dag weer 100% geeft voor de patiënten, bewoners of cliënten in onze ziekenhuizen, woonzorgcentra, thuiszorgdiensten en voorzieningen voor mensen met een beperking. Ik denk dat enkel “Straf!” een juiste beschrijving is voor hun engagement. Ook bij medewerkers waarbij het vuur misschien op een lager pitje brandde, heeft de coronastorm het vuur weer aangewakkerd. Of hoe iets slecht toch ook voordelen heeft…”

Pluimpjes geven vleugels

“Als leidinggevende moet je natuurlijk omzichtig omspringen met die motivatie, met dat vuur. Hoewel de doorsnee medewerker misschien in heel grote mate intrinsiek gemotiveerd is, geeft een welgemeend compliment extra vleugels. Aarzel dus niet om véél pluimpjes uit te delen.”

Doen én zijn

“Je moet vandaag als leidinggevende voortdurend het helikopterzicht behouden. De grote lijnen zien. Tegelijk moet u honderden dingen doen, opvolgen, in de gaten houden. De valkuil is dan vaak dat je te weinig aandacht besteedt om er gewoon te “zijn”. Voor uw medewerkers, uw bewoners, hun familieleden, … Er gewoon zijn als leidinggevende, als mens, in al zijn gewoonheid, is van levensbelang voor een organisatie. Neem er dan ook zeker de tijd voor.”

Heb je zelf tips, een best practice dat je wil delen of vragen voor ons? Neem dan gerust contact met ons op.