Probis Consult

Uit het dagboek van een interim-manager – Afwegingen gewogen

22 april 2020

Books pile mockup

Interim-manager Carl Lodewyckx geeft met u gedurende een aantal dagen een inkijk in zijn dagboek. Wat leeft er op de werkvloer? Hoe ermee omgaan tijdens de crisis? Wat ná de corona-crisis? …Via “dagboekfragmenten” kan u het reilen en zeilen van een interim-manager mee beleven tijdens de corona-pandemie.

Afwegingen gewogen

Carl Lodewyckx: “Wat wél? Wat niét? Wat niet méér? Als leidinggevende moet je voortdurend afwegingen maken. Over wonen en zorgen, maar vandaag, meer dan ooit, over leven. Over hoe je het de oudere bewoners toch zo gerieflijk mogelijk maakt. Gaan wij onze afdelingen en leefgroepen volledig van elkaar afsluiten? Wat zou dat met onze bewoners doen? Creëren wij zo geen beklemmend, benauwd gevoel? Ook voor onze zorgprofessionals en logistieke medewerkers?”

“Dergelijke afwegingen zijn eigenlijk loodzwaar. Toch moeten ze gemaakt worden. De perfectie nastreven is daarbij vandaag geen optie. Dat kan ook niet. Daarvoor zijn de tijden té bijzonder. Misschien is “zo goed mogelijk” wel het nieuwe perfect. Dat geldt voor virologen, politici, … Iedereen leert in sneltempo bij. De leercurve is voor iedereen bijzonder steil. Laten wij dan ook bescheiden zijn en geen te grote versnelling willen trappen.”

Goed genoeg is vandaag perfect

“Sommige zaken gaan erover schieten. Dat is onvermijdelijk. Had u de volgende weken een aantal functioneringsgesprekken gepland staan? Mooi, maar gegeven de realiteit van de dag zou het best eens kunnen dat die wat zullen moeten schuiven. Alle orders van de HR-dienst ten spijt. Ik denk dat wij het er allemaal over eens zijn dat dit op zich geen probleem hoeft te zijn. Wanneer de coronastorm weer is gaan liggen, nemen we de draad gewoon terug op. We hebben over enkele weken misschien een heel andere kijk op het functioneren van je medewerkers (lees: onze helden).

Heb je zelf tips, een best practice dat je wil delen of vragen voor ons? Neem dan gerust contact met ons op.